ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:20ος-21ος ΑΙΩΝΑΣ (ΙΡΒ 202)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Περιγραφή

Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία των Βαλκανίων από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως σήμερα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται, αναλύονται και ερμηνεύονται οι βασικές πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις, αλλά και οι οικονομικοκοινωνικοί και ιδεολογικοπολιτικοί μετασχηματισμοί που έλαβαν χώρα στη βαλκανική χερσόνησο σε άμεση συνάρτηση με τα ορόσημα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μεσοπόλεμος, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ψυχρός Πόλεμος, κατάρρευση κομμουνιστικών καθεστώτων και μεταψυχροπολεμική περίοδος. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις που δρομολόγησαν την ένταξη των βαλκανικών κρατών σε διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς συνασπισμούς κατά την ψυχροπολεμική περίοδο, τον κομβικό ρόλο των πολυεθνικών κρατικών σχηματισμών στα Βαλκάνια και το διεθνές στερέωμα(Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία), την εμφάνιση νέων εθνογενετικών διαδικασιών, τις πολιτικές μνήμες και λήθης αλλά και το εξαιρ

Περισσότερα  
Προστατεύονται όλα τα δικαιώματα

Ενότητες

Ενημέρωση φοιτητών: Αναλυτική παρουσίαση του περιγράμματος του μαθήματος: στοχοθεσία, επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, διδακτικές ενότητες, διδακτική μεθοδολογία, μέθοδοι αξιολόγησης.  Εννοιολογικές οριοθετήσεις/αποσαφηνίσεις: Ο όρος Βαλκάνια και οι μετέπειτα συνυποδηλώσεις του/ Τα Βαλκάνια ως αναλυτική κατηγορία /Βαλκανισμός/Νοτιοανατολική Ευρώπη/ Η ιστορία των βαλκανικών σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζητήματα πηγών και έρευνας/Βασικές ιστοριογραφικές τάσεις και προσεγγίσεις Παραδείγματα-εφαρμογές. Συζήτηση με τους φοιτητές/τριες για τα θέματα των ατομικών/ομαδικών εργασιών.  Γενικές οδηγίες για την εκπόνηση  επιστημονικών εργασιών.

Τα Βαλκάνια από τον 19ο στον 20ο αιωνα: Από τις πολυεθνικές αυτοκρατορίες στα εθνικά κράτη.

Τα Βαλκάνια στη δίνη των πολεμικών συγκρούσεων: Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος, οι διπλωματικές εξελίξεις και επαναχαράξεις συνόρων και οι πληθυσμιακές ανακατατάξεις(εθελούσιες και υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών).

Ο απόηχος των πολεμικών συγκρούσεων στις  βαλκανικές κοινωνίες του Μεσοπολέμου: Ζητήματα χάραξης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Διαβαλκανικές σχέσεις και εδαφικά/μειονοτικά ζητήματα.

Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις στα Βαλκάνια κατά τον Μεσοπόλεμο: η εδραίωση δικτατορικών καθεστώτων και η άνοδος φασιστικών κινημάτων.

Τα Βαλκάνια στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου(1939-1945): τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, τα κατοχικά καθεστώτα και τα κινήματα αντίστασης. Οι επιμέρους εθνοτικές, κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις. Το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια.

Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο: ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα(1946-1949), η διαμόρφωση της μετεμφυλιακής ελληνικής κοινωνίας και οι σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες.

Τα κομμουνιστικά Βαλκάνια:  το πείραμα της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας: Οι ιδιαιτερότητες της γιουγκοσλαβικής οικονομίας και κοινωνίας. Ζητήματα χάραξης εξωτερικής πολιτικής. Τα εθνικά ζητήματα.

Τα κομμουνιστικά Βαλκάνια: οι περιπτώσεις της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας. Ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Τα Βαλκάνια στη μεταψυχροπολεμική περίοδο: η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, οι αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του ’90 και η ανάδυση νέων κρατικών οντοτήτων.

Τα σύγχρονα Βαλκάνια: κοινωνίες, πολιτικοί θεσμοί, συλλογικές ταυτότητες.

Παρουσιάσεις ατομικών και ομαδικών εργασιών από τους/τις φοιτητές/τριες. Αυτοαξιολόγηση και ετεροαξιολόγηση των εργασιών. Συνολική αξιολογική αποτίμηση του μαθήματος.

Ημερολόγιο