C | F | Α | Δ | Ε | Κ | Μ | Ο | Π | Σ | Τ | Χ
Όρος Ορισμός
Εκπαίδευση (Training)
Εκπαίδευση είναι οποιαδήποτε οργανωμένη δραστηριότητα που διδάσκει, ενημερώνει ή μεταφέρει δεξιότητες ή γνώσεις σχετικά με συγκεκριμένες χρήσιμες ικανότητες μέσω ενεργής, αφοσιωμένης μάθησης.
Εκπαιδευτής (Trainer)
Ο συντονιστής και καθοδηγητής μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας, του οποίου ο ρόλος είναι να εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, να εκτελέσει την άσκηση, και να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν παραλείπεται.
Έλεγχος Έκδοσης (Version Control)
Έλεγχος έκδοσης είναι η διαχείριση των αλλαγών σε έγγραφα, προγράμματα υπολογιστών, μεγάλες ιστοσελίδες, και άλλες συλλογές πληροφοριών με λογικό και συνεχή τρόπο, επιτρέποντας τόσο την παρακολούθηση των αλλαγών όσο και την επαναφορά μιας πληροφορίας σε μια προηγούμενη αναθεώρηση.
Εναλλακτικές Μετρικές (Altmetrics)
Οι εναλλακτικές μετρικές (altmetrics) αποτελούν καινοτόμους τρόπους για την καταγραφή της χρήσης και του αντίκτυπου που έχει η ακαδημαϊκή γνώση. Αντί για τον υπολογισμό του αριθμού των εργασιών που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία, οι εναλλακτικές μετρικές μετρούν και αναλύουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter, blogs, wikis κλπ.), τις λήψεις εγγράφων, τους συνδέσμους προς δημοσίευση και αδημοσίευτη έρευνα, και άλλες χρήσεις της ερευνητικής βιβλιογραφίας, προκειμένου να αποδόσουν μια πληρέστερη εικόνα της εμβέλειας και του αντίκτυπου που έχει η ερευνητική δραστηριότητα.
Εξόρυξη Δεδομένων (Data Mining)
Μια αναλυτική διαδικασία σχεδιασμένη για να διερευνά δεδομένα αναζητώντας σταθερά πρότυπα ή συστηματικές σχέσεις μεταξύ μεταβλητών, προκειμένου να μετατρέψει τα δεδομένα σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες για μελλοντική χρήση.
Επίμονες / Προτιμώμενες μορφές αρχείων (Persistent/Preferred File Formats)
Οι μη-ιδιόκτητες/αποκλειστικές μορφές που ακολουθούν τα τεκμηριωμένα διεθνή πρότυπα, χρησιμοποιούνται ευρέως από την ερευνητική κοινότητα, χρησιμοποιούν τυπική κωδικοποίηση χαρακτήρων (π.χ. ASCII, UTF-8) και η συμπίεσή τους, αν πραγματοποιηθεί, δεν αποφέρει απώλειες.
Επίμονο Αναγνωριστικό (Persistent Identifier - PID)
Ένα Επίμονο Αναγνωριστικό (επίσης Persistent Identifier - PID) είναι μια μοναδική και σταθερή ονομασία (αναφορά) ενός ψηφιακού πόρου (π.χ. ερευνητικά δεδομένα) μέσω της κατανομής ενός κώδικα που μπορεί να αναφερθεί επίμονα και ρητά στο διαδίκτυο.
Επιστημονική Επικοινωνία (Scholarly Communication)
Η δημιουργία, ο μετασχηματισμός, η διάδοση και διατήρηση της γνώσης που σχετίζεται με τη διδασκαλία, την έρευνα και τις ακαδημαϊκές προσπάθειες. Η διαδικασία όπου οι ακαδημαϊκοί, οι μελετητές και οι ερευνητές διαμοιράζονται και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους, ώστε να είναι διαθέσιμα στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα.
Επιστημονικό Περιοδικό (Journal)
Μια σειρά από δημοσιευμένα ερευνητικά άρθρα. Ιστορικά χωρίζεται σε τόμους και θέματα.