Παρουσίαση Παρατηρητήριο Ελληνικών Έργων και Εκδηλώσεων Οπτικοακουστικής Τέχνης
- Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 - 5:29 μ.μ. -

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου και ώρες 18:00 - 21:00 θα γίνει η εκδήλωση παρουσίασης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ έργου "Παρατηρητήριο Ελληνικών Έργων και Εκδηλώσεων Οπτικοακουστικής Τέχνης Καθοδηγούμενο από Δεδομένα". Η εκδήλωση θα έχει υβριδικό χαρακτήρα και θα μεταδοθεί με live streaming στην εξής διεύθυνση:

https://www.youtube.com/live/F0vaSqaASao

Το έργο "Παρατηρητήριο Ελληνικών Έργων και Εκδηλώσεων Οπτικοακουστικής Τέχνης Καθοδηγούμενο από Δεδομένα / A Data-Driven Observatory of Greek Audiovisual Art Projects" με ακρωνύμιο OBAVART και domain artdata.gr με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Γιαννακουλόπουλο, ξεχώρισε ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν το 2020 στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και έλαβε την 4η υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 152 προτάσεις στην κατηγορία ΙΙ (Αναπληρωτές Καθηγητές και Καθηγητές πρώτης βαθμίδας) στην Επιστημονική Περιοχή Κοινωνικές Επιστήμες (ΕΠ.6).

Επιστημονικοί σύμβουλοι στο έργο είναι ο Καθηγητής Στέλιος Παπαθανασόπουλος από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και η Καθηγήτρια Νταλίλα Ονοράτου από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλη της ομάδας έργου τα μέλη ΕΔΙΠ Στέλλα Λάμπουρα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Δημήτρης Κουτσομπόλης (ΕΚΠΑ) και Νίκος Κωνσταντίνου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) καθώς και ο μεταδιδάκτορας Μηνάς Περγαντής και ο υποψήφιος διδάκτορας Άρης Λαμπρογεώργος από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Βλ. αναλυτικά, Ερευνητική Ομάδα: https://artdata.gr/gr/team/

Το έργο στοχεύει στον εντοπισμό και την ταξινόμηση των οπτικοακουστικών έργων τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και στον προσδιορισμό ενός τρόπου μέτρησης του αντίκτυπου και της σημασίας τους. Οι στόχοι του έργου εστιάζουν στη μελέτη και ανάλυση όλων των πτυχών της κάλυψης ενός πολιτιστικού γεγονότος από τα μέσα ενημέρωσης. Η κάλυψη αυτή μπορεί να δώσει μια ιδέα για το το εύρος διάχυσης τους και για τον βαθμό επιρροής και κοινωνικού αντίκτυπου. Για τον σκοπό αυτόν, το έργο αξιοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία όπως η εξαγωγή δεδομένων από τον Παγκόσμιο Ιστό, η ενσωμάτωση του Σημασιολογικού Ιστού, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Στην απολογιστική εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων θα παρουσιαστούν τα ερευνητικά ερωτήματα, η μεθοδολογία καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Βλ. αναλυτικά, Το Έργο: https://artdata.gr/gr/project/

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

1) Εισαγωγή - A Data-Driven Observatory of Greek Audiovisual Art Projects
Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος

2) Σύγχρονες Ερευνητικές Τάσεις
- 2.1) Επικοινωνία και Media, Στέλιος Παπαθανασόπουλος
- 2.2) Υβριδικές Τέχνες, Νταλίλα Ονοράτου

3) Οργάνωση και Διοίκηση του Έργου
Στέλλα Λάμπουρα

4) Κεντρικοί Άξονες του Έργου
- 4.1) Θεωρητικό Υπόβαθρο, Δημήτρης Κουτσομπόλης
- 4.2) Προτυποποίηση Δεδομένων, Νίκος Κωνσταντίνου       
- 4.3) Εφαρμογή Διαδικτυακού Παρατηρητηρίου, Άρης Λαμπρογεώργος

5) Αλγόριθμοι και Αποτελέσματα
Μηνάς Περγαντής

6) Ερωτήσεις -Συζήτηση

Βλ. επίσης, Website Έργου: https://artdata.gr/
Βλ. επίσης, Online Αποθετήριο: https://repo.artdata.gr/


Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 3607).